Свръхзвукови бомбардировачи поразяват учебно цели в авиобаза Безмер

NetNews

Военновъздушните сили на Република България и Военновъздушните сили на САЩ имат съвместна тренировка на 2 април, съобщи МО. Военнослужещи от авиобаза Безмер, съвместно с предни авионасочвачи от ВВС на САЩ, ще упражнят симулирано поразяване на земни цели от самолети В-1, базирани във военновъздушна база Морон в Испания. B-1 са американски свръхзвукови стратегически бомбардировачи с изменяема стреловидност на крилете, които са проектирани да носят ядрени оръжия.

Мисиите на самолетите В-1 са част от приноса на САЩ към мерките за усилена бдителност в Черноморския регион и имат за цел да демонстрират ангажимента на САЩ към колективната отбрана на НАТО, чрез участие в съвместни тренировки и учения с партньори и съюзници.

Съвместната тренировка ще осигури ценна възможност за надграждане на подготовката на българските военнослужещи и ще потвърди готовността на ВВС на Република България да противодействат решително при всякакви военни заплахи, смятат българските военни.

С действията си нашите Военновъздушни сили ще потвърдят своята ангажираност към колективната отбрана на НАТО и ще демонстрират решителност за гарантиране сигурността в региона, добавят от Министерство на отбраната.

Rockwell B-1B Lancer води началото си от прототипа на стратегическия бомбардировач B-1A от 70-те години. Основният дизайн на B-1A беше значително преработен и доведе до 100 произведени B-1B Lancers, първият от които започна да се прави през 1984 г. Той влезе в експлоатация с ВВС на САЩ през 1986 г., разказва Military-Today.com.

Способността на B-1B да носи вътрешно до 34 020 кг бомби – повече от всеки друг бомбардировач – дава допълнителна гъвкавост на бойните операции на USAF.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Монголия всеки гражданин ще получи дивиденти от износа на въглища

УЛАН БАТОР, 2 април. /ТАСС/. Всеки гражданин на Монголия ще получи 256 000 тугрика (75 USD) като дивиденти за 2023 г. от продажбата на основния експортен продукт на страната – въглищата. „Дивидентите за 2023 г. са готови за изплащане след изискван от закона одит. Всеки монголски гражданин, който притежава 1072 […]