Кузман Илиев: Бюджетът не прави реформа или модернизация

NetNews

„Ако натиснем много частния сектор, който пълни държавната хазна, с проверки, ревизии, орязване на пари по проекти, държавата ще задлъжнява, за да пълни бюджетът“, каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ икономистът Кузман Илиев.

„Бюджетът не прави реформа или модернизация. Хубавото в него е, че Василев дава сигнал, че няма панически да вдига ставките. Това е добре като сигнал, но в следващия момент започва данъчен натиск, който не е злонамерен, за да се съберат парите и да се дадат на гласовитите групи. Общественият сектор ще е добре, ако и частният сектор е добре“, посочи той.

„Хората в администрацията не са добре платени. За да са добре платени трайно, трябва да има икономически растеж и да се осъществи реформа в администрацията, в която да се върнат стимулите за онези, които работят добре. Администрацията се ползва за трудоустройване, печелене на избори и народна любов. Ако се направи анализ, който да покаже какво работи и какво не работи – хората биха се чувствали по-достойно“, обясни Илиев.

„Нищо не зависи от нас, че да бързаме. 10 години ние изпълнявахме отлично критериите за еврозоната и не ни приемаха. Изведнъж се оказа, че еврозоната не е коректна спрямо нас, защото изпълняваме критериите и вървим напред с най-ниските дългове. Във Франция дефицитът е 6%. Не трябва еврозоната да е разменна монета затова ние да сме прекалено послушни геополитически. Ако това е цената – да не можем по отношение на войната в Украйна да нямаме мнение, за мен това е опасно“, посочи икономистът.

„Има търговия на темата. Ние заслужаваме да сме в еврозоната, но не бива това да е самоцел и с цената на загубата на автономност“, каза Кузман Илиев.

„Еврозоната не е панацея, но като си вързан в борд с нея, нямаш много алтернативи, освен да имаш големи проблеми, ако не влезеш в нея. Ще трябва пак да работим много. Има хора, които фалират в еврозоната, не спазват правилата“, допълни още той.

„Димитър Радев е солиден мъж с голямо доверие от финансовата общност“, подчерта Кузман Илиев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ДАНС и ГДБОП проверяват "Възраждане" за колаж със Соломон Паси

Софийска градска прокуратура (СГП) възложи проверка по повод подаден сигнал от Сдружение „Организация на евреите в България „Шалом“. В сигнала са изложени твърдения за осъществени престъпления от общ характер по чл. 162 и чл. 164 от НК. Сигналът е относно разпространен в социалната мрежа „Telegram“ на групата на ПП „Възраждане“ […]