Откъде идва качествената храна на трапезата ни, разказват семейство Петрови от с. Гълъбинци, Ямболско

NetNews 3

Да зарежеш града, досегашната си работа, за да дадеш най-ценното за децата си – свободата да живеят сред простор, да се хранят с качествена храна и да ги учиш на труд – това са уроците на семейство Десислава и Петър Петрови от тунджанското село Гълъбинци. Те са собственици на една от четирите ферми, включили се в най-новата инициатива на общината  – „На гости на Тунджа”.  Откъде идват пресните зеленчуци на трапезата ни, как от малкото семенце да си отгледаш растение, кои са новите „суперхрани”, защо да изберем продукцията на местна ферма вместо тази от щанда в хипермаркета – са само част от историите, които ще чуят участниците в организираните от общината посещения в стопанството на ЗП „Петрови”.

В Ямбол те са познати от традиционния вече месечен фермерски базар на площада пред Безистена. Пресните сезонни зеленчуци идват от фермата им в с. Гълъбинци, където поддържат над 2,5 дка оранжерии и около 10 дка градини. За стопанството се грижат двамата съпрузи Десислава и Петър, с малко помощ от 1-2 работника (сезонно) и собствените им деца. Денят им започва по тъмно – около 5:00 сутринта и приключва в полунощ. Малко почивка – до следващата утрин.

Нито веднъж обаче при срещата ни с тях, нямаше и сянка от оплакване, че е трудно, изморително. Напротив! Разказват за избора си да живеят именно по този начин с усмивка, въодушевление и гордост. Развеждат ни из огромните оранжерии, показват разсадите, цветята, домашно приготвената храна, нови площи, приготвени за още работа… Специално място е предвидено като кът за посрещане на гостите от организираните турове, започващи в началото на април.

Семейство Петрови се включва в инициативата „На гости на „Тунджа” без капка колебание, защото те самите вече имат опит с посещения във фермата. Идеята хрумва на Десислава преди две години, когато по думите ѝ, заради Ковид пандемията, „всичко спря”. Решават да потърсят директна връзка с клиентите и пряк контакт на място – в стопанството. „Не е важно колко ще продадеш”, споделя Десислава Петрова, а хората сами да видят с очите си откъде идва продуктът, кой и как го отглежда. Това изгражда доверие и по думите на съпруга ѝ Петър – създава „образовани клиенти” – които не грабват на сляпо първото нещо, което видят на промоция в хипермаркета, а търсят качеството. Което дори не е на завишени цени.

Очевидно, подходът им дава плод, защото фермата работи изцяло с директни доставки до потребителя, без прекупвачи, борси и т.н.  Имат постоянни клиенти, които идват сами на място – от Сливен, Ямбол, Стара Загора и други близки населени места. Правят доставки на адрес при предварителна заявка, също и чрез куриерски фирми. „Работим с цялата страна, имаме поръчки дори от София”, разказва Десислава. Петър пък споделя как клиент от Русе си е поръчал малко количество пресни марулки, лук и репички – на обща стойност 20 лв. „Той ще даде още 10 лв. за куриер, но иска от нас да си вземе зеленчуците”, разказва съпругът.

В помощ за реализиране на продукцията са и редовните фермерски базари – в Ямбол и тези по селата на „Тунджа”, организирани от общината при различни празници и фестивали. „Изключително сме радостни, че новият кмет г-н Станчо Ставрев реши да развие и тази инициатива „На гости на „Тунджа”, защото е важно децата и другите гости да видят откъде идва всичко, как се произвежда, кой го произвежда, за да може впоследствие да станат едни образовани клиенти”, коментира Петър Петров.

Целта на инициативата е преди всичко образователна, допълни и координаторът на кампанията от общинската администрация Стоян Динев. Той отговаря за организацията на посещенията  – чрез съгласуване на заявките, уговаряне на подходящи дата и час между гости и домакини.

Първите групи вече са договорени за началото на месец април. Сред тях са деца от детски градини, ученици, потребители на социални услуги в „Тунджа”, също и неформални групи – от приятелски семейства, които искат да посетят някоя от фермите.

Специално за децата, от ЗП „Петрови” са подготвили засаждане на семенца в кофички, като всяко от тях ще си вземе вкъщи своето творение, за да продължи да се грижи за него. „Трябва да видят откъде почва всичко – от семето. После ще ги включим в целия процес на работа, да се докоснат до земята, да се поровят. Ако се затрудняват, нашите деца ще им помогнат”, разказва с усмивка Десислава Петрова.

Но място посетителите ще разберат защо семейството се е спряло именно на оранжерии, как се получава качествена продукция без изкуствени торове, защо е добре да има и по малко трева сред насажденията… Ще видят и новите видове, добиващи все повече популярност сред потребителите – като Манголд (листно цвекло) и Кейл (листно зеле), а домакините ще им разкрият и рецепти как да си ги приготвят.

Не на последно място е и примерът, който семейство Петрови дава със собствения си опит, че никога не е късно да започнеш нещо ново, от нулата и да успееш, щом си достатъчно мотивиран. Нито Десислава, нито Петър са имали някакви стабилни познания по агрономство, а професионално са се занимавали със съвсем различни неща преди това. Тя е от Велинградско, той старозагорец. След две години живот в града (Ямбол), решават, че това не е за тях и се впускат в приключението да създадат собствено стопанство. Учат се в движение, с „много четене, консултации”, помощ и от възрастни хора, включително за запазване и поддържане на стари сортове – домати, пипер и др.

„90% от смисъла да сме тук, са децата ни – да се хранят добре, да живеят добре”, обобщава Петър Петров. Успели са дори да вдъхновят и други млади семейства, които са си закупили дворове в с. Гълъбинци. Семейство Петрови вярва, че организираните посещения във фермата ще имат и такъв ефект – да покажат различния начин на живот в малките населени места и неговите предимства.

Инициативата „На гости на „Тунджа” бе стартирана от общината с цел да се популяризират местни производители на био продукти и развиващи иновативно земеделие. За начало, партньорство е установено с четири ферми – зеленчуковите стопанства „Петрови“ в с. Гълъбинци и „NorDig farm“ в с. Ханово, пчелните ферми „Аврамови“ в с. Робово и „Сивкови“ в подножието на Манастирските възвишения. Планира се разширяване на инициативата с включване на още местни производители, както и на читалища и занаятчии.

Свързани публикации:

Община „Тунджа” с инициатива за организирани турове в местни био стопанства

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

3 thoughts on “Откъде идва качествената храна на трапезата ни, разказват семейство Петрови от с. Гълъбинци, Ямболско

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова: Скритата досега сглобка между президента и Борисов вече е явна. Главчев е 200 процента ГЕРБ

„ПП-ДБ върнаха Борисов на власт, а Радев го бетонира.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Севлиево, където присъства на общинска конференция на партията, съобщават от пресцентъра на формацията. „Скритата досега сглобка между президента и Борисов вече е явна. Главчев е 200 процента ГЕРБ. Ще прави това, което му […]