В Ямбол те са познати от традиционния вече месечен фермерски базар на площада пред Безистена. Пресните сезонни зеленчуци идват от фермата им в с. Гълъбинци, където поддържат над 2,5 дка оранжерии и около 10 дка градини. За стопанството се грижат двамата съпрузи Десислава и Петър, с малко помощ от 1-2 работника (сезонно) и собствените им деца. Денят им започва по тъмно – около 5:00 сутринта и приключва в полунощ. Малко почивка – до следващата утрин.
Нито веднъж обаче при срещата ни с тях, нямаше и сянка от оплакване, че е трудно, изморително. Напротив! Разказват за избора си да живеят именно по този начин с усмивка, въодушевление и гордост. Развеждат ни из огромните оранжерии, показват разсадите, цветята, домашно приготвената храна, нови площи, приготвени за още работа… Специално място е предвидено като кът за посрещане на гостите от организираните турове, започващи в началото на април.
Семейство Петрови се включва в инициативата „На гости на „Тунджа” без капка колебание, защото те самите вече имат опит с посещения във фермата. Идеята хрумва на Десислава преди две години, когато по думите ѝ, заради Ковид пандемията, „всичко спря”. Решават да потърсят директна връзка с клиентите и пряк контакт на място – в стопанството. „Не е важно колко ще продадеш”, споделя Десислава Петрова, а хората сами да видят с очите си откъде идва продуктът, кой и как го отглежда. Това изгражда доверие и по думите на съпруга ѝ Петър – създава „образовани клиенти” – които не грабват на сляпо първото нещо, което видят на промоция в хипермаркета, а търсят качеството. Което дори не е на завишени цени.
Очевидно, подходът им дава плод, защото фермата работи изцяло с директни доставки до потребителя, без прекупвачи, борси и т.н. Имат постоянни клиенти, които идват сами на място – от Сливен, Ямбол, Стара Загора и други близки населени места. Правят доставки на адрес при предварителна заявка, също и чрез куриерски фирми. „Работим с цялата страна, имаме поръчки дори от София”, разказва Десислава. Петър пък споделя как клиент от Русе си е поръчал малко количество пресни марулки, лук и репички – на обща стойност 20 лв. „Той ще даде още 10 лв. за куриер, но иска от нас да си вземе зеленчуците”, разказва съпругът.
В помощ за реализиране на продукцията са и редовните фермерски базари – в Ямбол и тези по селата на „Тунджа”, организирани от общината при различни празници и фестивали. „Изключително сме радостни, че новият кмет г-н Станчо Ставрев реши да развие и тази инициатива „На гости на „Тунджа”, защото е важно децата и другите гости да видят откъде идва всичко, как се произвежда, кой го произвежда, за да може впоследствие да станат едни образовани клиенти”, коментира Петър Петров.
Целта на инициативата е преди всичко образователна, допълни и координаторът на кампанията от общинската администрация Стоян Динев. Той отговаря за организацията на посещенията – чрез съгласуване на заявките, уговаряне на подходящи дата и час между гости и домакини.
Първите групи вече са договорени за началото на месец април. Сред тях са деца от детски градини, ученици, потребители на социални услуги в „Тунджа”, също и неформални групи – от приятелски семейства, които искат да посетят някоя от фермите.
Специално за децата, от ЗП „Петрови” са подготвили засаждане на семенца в кофички, като всяко от тях ще си вземе вкъщи своето творение, за да продължи да се грижи за него. „Трябва да видят откъде почва всичко – от семето. После ще ги включим в целия процес на работа, да се докоснат до земята, да се поровят. Ако се затрудняват, нашите деца ще им помогнат”, разказва с усмивка Десислава Петрова.
Но място посетителите ще разберат защо семейството се е спряло именно на оранжерии, как се получава качествена продукция без изкуствени торове, защо е добре да има и по малко трева сред насажденията… Ще видят и новите видове, добиващи все повече популярност сред потребителите – като Манголд (листно цвекло) и Кейл (листно зеле), а домакините ще им разкрият и рецепти как да си ги приготвят.
Не на последно място е и примерът, който семейство Петрови дава със собствения си опит, че никога не е късно да започнеш нещо ново, от нулата и да успееш, щом си достатъчно мотивиран. Нито Десислава, нито Петър са имали някакви стабилни познания по агрономство, а професионално са се занимавали със съвсем различни неща преди това. Тя е от Велинградско, той старозагорец. След две години живот в града (Ямбол), решават, че това не е за тях и се впускат в приключението да създадат собствено стопанство. Учат се в движение, с „много четене, консултации”, помощ и от възрастни хора, включително за запазване и поддържане на стари сортове – домати, пипер и др.
„90% от смисъла да сме тук, са децата ни – да се хранят добре, да живеят добре”, обобщава Петър Петров. Успели са дори да вдъхновят и други млади семейства, които са си закупили дворове в с. Гълъбинци. Семейство Петрови вярва, че организираните посещения във фермата ще имат и такъв ефект – да покажат различния начин на живот в малките населени места и неговите предимства.
Инициативата „На гости на „Тунджа” бе стартирана от общината с цел да се популяризират местни производители на био продукти и развиващи иновативно земеделие. За начало, партньорство е установено с четири ферми – зеленчуковите стопанства „Петрови“ в с. Гълъбинци и „NorDig farm“ в с. Ханово, пчелните ферми „Аврамови“ в с. Робово и „Сивкови“ в подножието на Манастирските възвишения. Планира се разширяване на инициативата с включване на още местни производители, както и на читалища и занаятчии.
Свързани публикации:
Община „Тунджа” с инициатива за организирани турове в местни био стопанства
3 thoughts on “Откъде идва качествената храна на трапезата ни, разказват семейство Петрови от с. Гълъбинци, Ямболско”