Здравко Аврамов: „Ако хората сме като пчелите, няма да имаме стигане!“ На гости в с. Робово, Ямболско

NetNews 2

В пчелния кошер всеки знае своите отговорности и в резултат имаме един уникален продукт. „Ако ние хората сме като тях – няма да имаме стигане”, убеден е Здравко Аврамов от тунджанското село Робово. Именно устройството на пчелното семейство е голямата магия, която запалва интереса му към пчеларството. Тайните на това сложно, но строго организирано общество той иска за разкрие и на гостите си във ферма „Аврамови”, които очаква по кампанията на общината „На гости на „Тунджа”. Започнал с 2 кошера като подарък от съпругата му за Деня на влюбените, днес – 10 години по-късно, той се грижи за 125 пчелни семейства. Медът, добиван от екологичния район на малкото село Робово обаче, той не дава на прекупвачи, а предпочита да доставя директно на клиенти. Вижте защо:

Ферма „Аврамови” е второто от общо четири стопанства в населени места на община „Тунджа”, които се включват в новата инициатива на общината „На гости на „Тунджа”. Останалите участници, изразили готовност да посрещат организирани групи за този специфичен вид туризъм, са ЗП „Петрови” от с. Гълъбинци, за които вече ви разказахме, както и  зеленчуковата ферма за регенеративно земеделие „NorDig farm“ в с. Ханово и медната ферма „Сивкови“ в района на Манастирските възвишения.

Включването на пчелната ферма на Здравко Аврамов в кампанията е естествено продължение на неговата философия по какъв начин трябва да се работи и да продължи да развива своето стопанство.

По пчеларството го запалва негов приятел, обяснявал му устройството на пчелното семейство. Организацията в един пчелин толкова запленила Здраво Аврамов, че след като разказал на съпругата си, тя решила да го изненада за Свети Валентин с подарък… не друго, а – два кошера. Още в първата година бройката станала 4, а на втората –  16. Пет години от началото, кошерите са вече 78, като точно тогава, в 2019 г., той решава да превърне хобито си в професионално занимание. Всичко спечелено от зеленчуковата градина, с която се занимавал допреди това, влага в разширяване на пчелното стопанство.

Днес фермата е вече със 125 кошера. Амбициите обаче се простират не само до разширяване на пчелина, до и обособяване на къщички за процедури с т. нар. „кошерен въздух” и дори създаване на Музей на пчелата. Но за това – по-надолу в материала.

В първите години Здравко Аврамов продава меда си на прекупвачи и преработватели, за които забелязва, че маркират по различен начин неговата стока. Това го подтиква да направи подробни анализи на добивания мед и те потвърждават уникалните качества на продукцията му. Затова и в 2020 г. решението му е категорично – край на продажбите на едро, медът му ще стига директно до потребителя в автентичния си вид, вкус и полезни свойства.

„Аз нямам за цел непременно да продам всичко и просто да си взема парите. Дори и 10 лв. да стане изкупната цена на меда, аз пак ще продължавам да си го предлагам индивидуално – по изложения, фестивали, директно на клиента – на място и чрез доставки. Нека хората да виждат какво добиваме в нашия регион, в нашето село”, категоричен е Здравко Аврамов. Затова и с ентусиазъм се включва в инициативата „На гости на „Тунджа”: „Нека да има чуваемост, да ставаме популярни, да виждат хората какво може да се добива от тези малки села, да имат досег с истинското!”.

„Тук, в района на село Робово, имаме много богата паша за пчелите – ливади, драка, хубава гора”, допълва той. За чистотата на меда допринася и липсата на тежки култури в околността.

Най-важна за нас е обратната връзка, която хората ни дават – че са харесали меда, че искат отново да си поръчат. Това е основното, което ни мотивира да работим именно чрез директна връзка с потребителите, казва още домакинът.

Освен дегустация на вкусен и екологично чист мед, от ферма „Аврамови” предвиждат много изненади за своите гости от организираните турове. „Ще показваме как е устроено пчелното семейство – коя е майката, колко години живее, какво се случва след като стане немощна, каква е съдбата на търтеите през юли, ще им покажем пчелите пазачи, също и онези, които хранят пчелата-майка, и кои са пчелите – събиращи прашец и нектар”, разказва Здравко Аврамов.

Специално за децата са подготвени кошери-къщички за демонстрация на устройството на кошера. Предвидени са и була за защита.

Искаме да покажем целия процес – от природата до готовия продукт, т.е. как се добива прашеца, също и прополисът, от който се прави клеевата тинктура, какво се случва в самия кошер, после ваденето и обработката меда, машините за това, съхраняването…, обяснява домакинът.

Посетителите ще разберат повече за кристализация на меда, при какви условия да се разтапя, за да се запазят ценните му свойства и вкусови качества, има ли срок на годност и какви са условията за дълготрайно съхранение.

Интересни са и разказите за нрава на пчелите – че не обичат тъмни или лъскави дрехи, затова и пчеларите са основно с бяла екипировка. Като влизаш при тях, трябва да си спокоен, разказва още Здравко Аврамов. Поне за своя пчелин гарантира, че крилатите усещат тревожността или  нервността у човека и също ги обзема безпокойство – тогава има и по-голяма вероятност да те ужилят.

Много хора са ме питали – защо сме си кръстили стопанството „ферма”, а не пчелин. Отговарям им, че моята цел не е просто да пласирам определено количество мед. Аз искам да покажа всичко – и кошерите, и машините, целия процес и хората да се докоснат до него непосредствено – това е най-истинското, аргументира се Здравко Аврамов.

Споделя и непосредствените си цели и мечти, с които да обогати още повече преживяването на посетителите – планира обособяването на две къщички за кошерен въздух и създаването на Музей на пчелата в стопанството им.

Кошерният въздух е изключително полезен за хора, страдащи от белодробни заболявания, включително астма. За целта, на кошера се монтират специални инхалатори, чрез които може да се вдишва пречистения въздух. В домашни условия паленето на восъчни свещи също спомага за пречистване на въздуха.

Що се отнася до музея на пчелата – това е голямата мечта на семейство Аврамови, за която вече се подготвят усилено. Идеята е да се представи историята на пчелата и пчеларството – с онагледяващи визуални материали и специализиран инвентар, използван в стари времена. Там също, вече в по-голям мащаб, ще се демонстрира и устройството на пчелния кошер.

Разказът за Ферма „Аврамови” може да продължи до безкрай, но по-добре е да чуете всички интригуващи подробности лично от домакините. Достатъчно е да заявите желание за посещение – чрез координатора на кампанията „На гости на „Тунджа” – Стоян Динев, с тел. за връзка: 0882467022.

От есента на 2023 г. Здравко Аврамов съчетава пчеларството с отговорностите си като кмет на с. Робово. Така че освен да опитате мед от кмет, може да научите още за възможностите за различен начин на живот, който предоставя малкото тунджанско селце. Видно от опита на домакина, който допреди 10 години не е разбирал абсолютно нищо от пчеларство, човек винаги може да открие своята неподозирана страст и да разгърне инициатива, носеща му удовлетворение и то в среда, по-близко до природата.

Свързани публикации:

Откъде идва качествената храна на трапезата ни, разказват семейство Петрови от с. Гълъбинци, Ямболско

Община „Тунджа” с инициатива за организирани турове в местни био стопанства

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

2 thoughts on “Здравко Аврамов: „Ако хората сме като пчелите, няма да имаме стигане!“ На гости в с. Робово, Ямболско

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Половин век Фолксваген Голф: защо е толкова успешен

Знаят го даже децата: легендата Фолксваген Голф става на 50 години. Началото е поставено, когато известен италиански дизайнер скицира първия Голф. Половин век по-късно моделът е най-продаваният в Европа. Това бижу е резедав металик, двигателят е с мощност 112 конски сили: кабриолетът на първия, легендарния Фолксваген Голф-1, който днес е […]